Magfalva ökofalu, Gomba

ökofalu
Gomba külterület
Telefon: 20 - 279 7450
E-mail: magyar@vnet.hu
Egyéb kapcsolat: http:// magtar.hu/oldal/magfalva

Magfalva úgy alakult, hogy megvettünk ötven hektár földet Monor és Gomba között, aztán pályáztunk, de nem nyertünk, s elindítottunk mindent önerőből – idézte fel a kezdeteket a vezető. – Elkezdtünk vert falú házakat csinálni, megépült a szalmaházunk is, ez a közösségi házunk. Középen tűz fog égni, most oldjuk meg a füst elvezetést a tetőn. Van kemencénk, tiszta vizű kutunk, s áll már az ebédlősátor is padokkal, asztalokkal, tábori konyhával. A napbojleres zuhanyzó megoldja a melegvíz-ellátást. Állataink is vannak, nyulak, kecskék, lovak, s lesznek teheneink is, ha találunk olyan embert, aki magáénak érzi mindezt, amit vallunk, s ebben a szellemben gondozná az állatokat.
Ez egy százötven fősre tervezett falu, de még kevesen laknak itt. Tervezem, hogy én is kiköltözöm jövőre. Ha valaki csatlakozni akar, egy év próbaidőt adunk neki, hogy bizonyítsa rátermettségét, s utána döntünk arról, hogy maradhat-e. A szántó, a legelő, és az erdő osztatlan közös tulajdonban lesz, így lesz közös tüzelő, csorda, ménes. Ha teljesen elkészül a falu, néhány család kiköltözik, s a többiek segítik őket, cserébe egészséges élelmiszert adnak, s rendben tartják a többiek házait, amíg ők maguk is kiköltöznek.
Ennek a falunak a létrehozása ugyanakkor egy hatalmas kísérlet is arról, hogy képesek vagyunk-e olyan közösséget létrehozni, amelyet pusztán a szeretet működtet, amely védelmi egység is, és nem a félelmet erősíti. Évezredekig működött, ideje újra felfedezni. Nyáron építőtáborokban épülnek a házak, mellette kaszálnak az itt lakók, rendezik az erdőt. Aki idejön táborozni, bekapcsolódhat a barantázásba is, amely egy hagyományos bot és szablyavívás. Esténként tábortűz mellett énekelünk, beszélgetünk, néptáncot tanulunk.
Látogatásukhoz előzetes bejelentkezés szükséges.


« vissza